4 POGREŠNA UVERENJA O VODI: MNOGI SLEPO VERUJU U OVE MITOVE, NE NASEDAJTE VIŠE! – Balkanski Recepti
Connect with us

Savjeti

4 POGREŠNA UVERENJA O VODI: MNOGI SLEPO VERUJU U OVE MITOVE, NE NASEDAJTE VIŠE!

4 POGREŠNA UVERENJA O VODI

4 POGREŠNA UVERENJA O VODI

4 POGREŠNA UVERENJA O VODI

Voda je najvažnija hranljiva materija neophodna za dobro zdravlje ljudskog organizma.

 Čak 98 odsto ljudske krvi je voda, a u kostima ima 30 odsto vode. U vodi se odvijaju svi biohemijski procesi u telu, te uz pomoć nje nutrijenti dolaze do naših ćelija.

Voda pomaže u regulisanju krvnog pritiska i telesne temperature, čisti naše telo od toksina iosigurava normalan dotok kiseonika do svih ćelija.

Takođe, poboljšava probavu i izbacivanje štetnih materija iz organizma. U vodi se otapa so odgovorna za sve biohemijske reakcije u telu. Nalazi se i u limfi koja je važan deo imunoog sistema. 

Međutim, koliko nam je vode zaista potrebno za zdravlje?

Uvek treba da pijete vodu pre treninga

Sportisti moraju da paze na dovoljan unos tečnosti. Ali, nema neke koristi ako neposredno pre sporta pijete vodu ili sportske napitke.

Bolje je da konzumirate dovoljno vode (najmanje dve litre dnevno, a sportisti  i više). Ako se pripremate za neko takmičenje ili trening, trebalo bi 36 sati pre da povećate malo unos tečnosti.

Ne možete da popijete previše vode

POPULARNO:  AKO ŽELITE PREDIVNE ORHIDEJE U PROLJEĆE, ZIMI OBAVEZNO OVO URADITE

Postoji granica koja je različita od osobe do osobe, te zavisi od određenih faktora poput telesne težine i brzine metabolizma.

Ukoliko unosimo više vode nego što naši bubrezi mogu da prerade, pašće količina elektrolita u telu – što može da dovede do smanjenja natrijuma u krvi, odnosno do hiponatrijemije.

Posledice toga su glavobolja, mučnina i drhtanje, a u težim slučajevima može doći i do epileptičnih napada. Stoga, slušajte svoje telo i nemojte bezrazložno piti velike količine vode.

Sportski napici hidriraju bolje od vode

Za prosečnog rekreativnog sportistu voda je sasvim dovoljna da telo napuni s dovoljno tečnosti.

Posebni sportski napici imaju prednost tek ako trening traje duže od sat vremena – jer glukoza daje dodatnu energiju, a i vraćaju se elektroliti izgubljeni znojenjem. Pored toga, ljudi lakše piju sportske napitke zbog ukusa.

Ako ste žedni, to je znak da ste dehidrirali

Tačno je da aktivni sportisti ne smeju da čekaju s konzumiranjem vode dok ne ožedne (telo za vreme treninga ili takmičenja mora stalno da bude namireno tečnošću)

Kod rekreativnih sportista je sasvim dovoljno da piju tek kad osete žeđ.

Izvor: Stil

loading...

Popularni recepti

BalkanskiRecepti.com | Sva prava zadržana © 2019