ITALIJANI SU OTKRILI 4 JEDNOSTAVNA TRIKA ZA SAVRŠEN TIRAMISU: Sada će vam ova prelepa poslastica UVEK uspevati! – Balkanski Recepti
Connect with us

Zdravi i srećni / Recepti

ITALIJANI SU OTKRILI 4 JEDNOSTAVNA TRIKA ZA SAVRŠEN TIRAMISU: Sada će vam ova prelepa poslastica UVEK uspevati!

Klara i Điđi Padovani italijanski su gastroeksperti, blogeri, novinari i autori brojnih knjiga recepata. Iza sebe imaju bogato iskustvo: bezbroj kolumni i gastro kritika, te više od 30 knjiga.

tiramisutiramisufoto: Profimedia

Sve to bilo im je dovoljno da sakupe dovoljno mudrih kulinarskih saveta, a nedavno su sa svetom odlučili da podele nekoliko tajni dobrog tiramisua, najpopularnijeg italijanskog deserta.

Kolač koji nas čini srećnim ima nekoliko važnih trikova koje je definitivno dobro znati:
 

1. Izbegavajte slatki kakao

Jedna od tajnih dobrog tiramisua je definitivno kontrast slatkog i gorkog. Slatki krem i piškote treba da budu u suprotnosti prema gorkom kakau. Dakle, u pravljenju tiramisua definitivno nemojte koristiti instant kakao napitke ili narendanu čokoladu. Koristite obični, gorki kakao u prahu. 

2. Pravilo 5, 5, 500

Krem za tiramisu ne sme biti pretvrd ni premekan. Dok neprestano balansiramo na granici savršenog ukusa, Italijani kažu da je optimalna razmera 5:5:500!

Dakle, u svoj krem stavite 5 jaja, 5 kašičica šećera i 500 grama maskarpone sira i, navodno, ne možete promašiti!

3. I kafa se kuva po posebnim pravilima

I kafa koju stavljate u tiramisu ima vlastita pravila. Za Italijane, ta kafa obavezno mora biti kuvana u moka aparatu, a na našem podneblju naprosto ćemo reći da je bolje kad za tiramisu pripremamo tursku kafu. Instant kafe jednostavno nisu toliko pune ukusa i mirisa.

Dalje, u tiramisu ide potpuno gorka kafa, a piškote u nju močite tek kada je potpuno hladna jer će keks inače upiti previše kafe i postati premekan.

4. Šlag? Ni u ludilu!

Šlag u tiramisuu? Svaki pravi Italijan zakonom bi zabranio taj potez! Kad je u pitanju njihova vrhunski slatkiš, italijanski gastronomski stručnjaci kažu da šlag ne bi stavljali ni za dekoraciju. Mogao bi kolač učiniti malo težim i manje izbalansiranim. Krem od maskarpone sira i keks sličan piškotama biće jedini pravi balans za ovaj kolač! 

miss7 )
Izvor: Espreso.rs

loading...